2017. július 23., vasárnap

Karlovarskí hokejisti ďalej zháňajú peniaze. Za Sokolovská nemajú náhradu

"Sokolovská uhelná musí naďalej bohužiaľ trvať na pozastavenie finančnej podpory nášmu klubu, lebo doteraz nedošlo k objasneniu obchodného sporu so spoločnosťou ČEZ," vysvetľuje HC Energie vo svojom vyhlásení.

Zdrvujúcu informáciu si jej vedenie vypočulo v minulom týždni od Jaroslava Rokos, prvého podpredsedu dozornej rady Sokolovskej uhoľnej.

Klub z kúpeľné metropoly ihneď zahájil ďalšie kolo rokovaní s vedením Karlovarského kraja i magistrátom mesta, znova oslovil podnikateľa, s ktorými spolupracuje.Spoločne riešia akým spôsobom teraz ďalej zabezpečiť extraligový hokej pre Karlovy Vary.

Do riešenia situácie sa už vložili spoločnosti zastúpené v koncerne Holoubek, ktorého majiteľ Karel Holoubek extraligovú Energiu vlastné .

"Vedenie týchto spoločností je vedené snahou zachrániť financovanie extraligovej sezóny 2015/2016 tak, aby nebol ohrozený športový, technický, prevádzkový a ekonomický chod extraligového tímu," uisťuje HC Energie vo svojom vyhlásení.

< p> Pre hokejový klub z Karlových Varov to však nie je nová situácia. A vlastne ani pre ďalšie významné kluby v regióne, ktoré Sokolovská uhelná doteraz sponzorovala.Prvýkrát si informáciu o zastavení pomoci od Sokolovskej uhoľnej vypočuli zástupcovia extraligového hokeja v Karlových Varoch, druholigového futbalu v Sokolove a druholigového hokeja tamtiež už v polovici júna.

Bez hlavného partnera sa naraz ocitla nielen Energia a obaja Baník, ale aj desiatky ďalších športových organizácií v Karlovarskom kraji.Zo športu, kultúry a ďalších oblastí spoločenského života v kraji má vďaka tomu zmiznúť sto miliónov korún ročne.

Dôvodom tak razantné ho opatrení je boj o emisné kvóty, ktorý Sokolovská uhelná zvádza so spoločnosťou ČEZ, ktorá je mimochodom tak trochu ironicky hlavným partnerom extraligových volejbalistov Karlovarska, vlani bronzového nováčika v najvyššej súťaži a tohtoročného českého zástupcu v pohárovej Európe.

Slovami predsedu predstavenstva Jiřího Pöpperleho si chce Sokolovská uhelná zabezpečiť zdroje potrebné na odstránenie hroziacich rizík a následkov "dlhodobé diskriminačné stratégie uplatňované zo strany pološtátne spoločnosti ČEZ. "

" Už niekoľko rokov upozorňujeme na fakt, že zaťaženie výroby elektriny a tepla z uhlia emisnými povoleniami bude mať zásadný vplyv na ziskovosť spracovateľské časti vo Vřesová.Keď k tomu pripočítame významné zníženie cien silovej elektriny, ku ktorému pristupuje aj zvýšenie poplatkov z vydobytých nerastov, je zrejmé, že na túto situáciu musíme v záujme udržania vlastnej výroby reagovať, "upozorňoval Pöpperle na webe spoločnosti suas.cz.

< p> na ako dlho a či vôbec obnoví Sokolovská uhelná svoju podporu športu v Karlovarskom kraji, to podľa nej závisí na okolitých zmenách súvisiacich s podnikateľskými rizikami v predaji uhlia do ČEZ. Tu má totiž spoločnosť stratovi ročne na tržbách z predaja stovky miliónov.

"Sme si samozrejme vedomí, že vrcholový i výkonnostný šport v Českej republike zásadne závisí na podpore tretích osôb, spravidla ekonomicky silných podnikateľských subjektov.Bez takejto podpory nie je skutočne možné zabezpečiť účasť športových klubov v najvyšších súťažiach, a preto až doteraz Sokolovská uhelná v rámci svojich ekonomických možností zaisťovala finančnú podporu a tiež podmienky pre účasť radu klubov v najvyšších súťažiach alebo pre výchovu a prípravu mládežníckych mužstiev.Sokolovská uhelná vždy plnila svoje záväzky niel en k obchodným partnerom a zamestnancom, ale aj k celému karlovarskému kraji, ale v súčasnej dobe bola postavená pred úplne zásadné rozhodnutie, "mieni Pöpperle.

V záujme udržania zdrojov pre vlastnú výrobu a vylúčenie vplyvu na existenciu stoviek pracovných miest v Sokolovskej uhoľnej sa spoločnosť radšej rozhodla pre zoškrtaní svojich výdavkov v oblasti mimo svojej hlavnej ekonomickej aktivity, to však neznamená, že iných miest sa rozhodnutie spoločnosti nedotkne.

Hľadá sa sponzor

Najväčší balík peňazí zo Sokolovskej uhoľnej smerom k športu každý rok pravidelne mieria do karlovarského hokeja. "Pre nás tvorí podpora Sokolovskej uhoľnej asi 20 percent rozpočtu.Bohužiaľ v regióne je Sokolovská uhelná jedinou firmou, ktorá je ochotná dávať na šport a ďalšie aktivity také peniaze, "počítal Ladislav Trubač, prezident HC Energie Karlove Va ry.

Nadchádzajúce sezónu v hokejovej extralige má Energia podľa slov svojho prezidenta z polovice júna už nejakým spôsobom zaistenú. "Vďaka majiteľovi klubu by sa to tejto sezóny nijako dramaticky netýkalo, ale do budúcnosti je to fatálne záležitosť," priznal však Trubač.

Krok Sokolovskej uhoľnej bude podľa prezidenta hokejovej Energia ťažkou ranou pre celý región. "Samozrejme chápem, že sa firma musí starať najprv o svojich ľudí, o zamestnancov. A že je to dôsledok sporov s ČEZ.Môžeme len dúfať, že pôjde skutočne len o pozastavení opatrenia, "doplnil Trubač.

" Sokolovská Uhelná bola po dlhé roky absolútne nenahraditeľným a silným partnerom nášho klubu.Celé vedenie HC Energie vrátane majiteľa klubu pevne dúfa, že vyššie uvedený obchodný spor medzi Sokolovský uhoľnú a ČEZ bude v čo najkratšej možnej dobe zdarne ukončený a že spoločnosť Sokolovská uhelná sa bude môcť vráti ť k podpore nášho klubu a nielen jeho, "stojí teraz v čerstvom vyhlásenie klubu.

Jeho vedenie však už tiež počíta s variantom, že sa Sokolovská uhelná a ČEZ nedohodnú a majiteľ klubu Karel Holoubek sa pokúsi pre Energiu získať nového generálneho partnera.

"Keďže považujeme extraligový hokej v Karlových Varoch za celoregionální záležitosť, budeme vyvíjať obrovské úsilie na všetkých frontoch spoločenského, politického a podnikateľského života tak, aby sme extraligový hokej v Karlových Varoch zachovali aj pre sezónu 2016/2017 a sezóny nasledujúcej , "uisťuje klub vo svojom vyhlásení.

Pre tohtoročnú sezónu vraj zostávajú športové ciele rovnaké.Ako naznacil vedenie enegie už v prípravnom období, chce po rokoch do Karlových Varov znovu vrátiť play-off. "Budeme sa snažiť vybojovať minimálne predkolo," sľubuje klub.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése